Snaga disanja

Snaga disanja

ŠTA JE BUTEYKO METODA DISANJA

 

Ovu metodu disanja je 1952. godine razvio ukrajinski profesor dr Konstantin Pavlovič Butejko. Buteykoo metoda je tehnika disanja dizajnirana da poboljša funkcionalne obrasce disanja. Dok je disanje nevoljna aktivnost, ono je podložno promenama zbog stresa svakodnevnog života, prerađene hrane, prekomernog sedenja i razgovora, izbora načina života i faktora životne sredine.

Funkcionalno disanje uključuje udisanje i izdisanje kroz nos. Dah je lagan, pravilan, bez napora sa primarnim pokretom iz dijafragme.

S druge strane, loše disanje je uglavnom disanje u gornjem delu grudnog koša, često na usta. Simptomi koje najčešće prijavljuju ljudi sa lošim obrascima disanja uključuju nemogućnost da se udahne zadovoljavajuće, nesrazmeran nedostatak daha tokom odmora ili fizičke vežbe, često zevanje ili uzdisanje, ili osećaj da nema dovoljno vazduha. Nepravilno disanje je često karakteristika loših obrazaca disanja.

Buteyko metoda uključuje vežbe za dekongestiju nosa, prelazak na nosno disanje zajedno sa vežbama za obnavljanje funkcionalnih obrazaca disanja. Napredak se utvrđuje posebnim testom zadržavanja daha koji se zove Kontrolna pauza - BOLT (body oxygen level test).

Primena Buteyko metode je veoma direktna i klijenti bi trebalo da dožive primetna poboljšanja svog disanja i zdravlja u roku od nekoliko dana.  Očekivane prednosti uključuju lakše disanje, dublji san, više energije, smanjenu astmu i začepljenost nosa uz povećan osećaj smirenosti. Vežbe su jednostavne i podučavaju se svim odraslima i deci starijoj od pet godina (izuzev su kancerogena oboljenja, dijabetes tipa I., trudnoća - prvi trimestar).

Obrasci disanja imaju dubok uticaj na zdravlje dok loši obrasci disanja bukvalno uzrokuju sužavanje disajnih puteva, smanjenje cirkulacije krvi i isporuke kiseonika, koji sve skupa kasnije mogu da uzrokuju i teška oboljenja.

Buteyko disanje
Važno
Istaknuto

Buteyko disanje

Nauči da dišeš ispravno, poboljšaj kvalitet svog života.
Detaljnije
Oxygen Advantage treninzi disanja za napredne sportiste
Važno
Istaknuto

Oxygen Advantage treninzi disanja za napredne sportiste

Jednog dana će svi znati, razumeti i primenjivati moć disanja.
Detaljnije
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.