Ildiko Fabo

Ildiko FaboDragi posetioci sajta, dozvolite da se predstavim, da se lakše odlučite, da li želite da prelistate ovu stranicu i da vidite koje vrednosti predstavljam i čime se bavim.

Imam tu sreću i zadovoljstvo, da mogu da radim ono što mi je Univerzum priredio, a to je da budem u sportu čitav život i da ovu oblast ne menjam, nego da je usavršim. Na samom početku kao elitni takmičar reprezentacije Srbije u biciklizmu, a posle kao trener u službi građana rekreativaca moje najdraže Subotice. Podizanje svesti o zdravom načinu života mi je postala misija i opsesija.

Zahvaljujući trudu i mojoj posvećenosti naš grad je posredno i neposredno, postao bogatiji za više stotine  rekreativaca za nepunih 5 godina.

 

Rođena sam u Subotici 1975 godine. Sebe prvenstveno smatram sportistom, tako ležem i ustajem, tome posvećujem svoje dane.

Takmičenje i izazovi su značajno oblikovali tok mog života, moj pristup stvarima,  pogled na svet, iskustva. Zahvaljujući njima sam stekla disciplinu i izdržljivost, kao i sposobnost prihvatanja poraza. Njima dugujem i sadašnju sposobnost oslobađanja od svega što je staro i uobičajeno,  što ne doprinosi mom razvoju  i sada već umem da se skoncentrišem na nove stvari da bih ponovo pronašla sebe u nečemu sasvim drugačijem nego ranije.

1991. godine sam počela da se bavim biciklizmom u Biciklističkom klubu ,,Spartak”. U bojama ovog kluba sam predstavljala našu zemlju 1996. godine na svetskom prvenstvu u Švajcarskoj,  u eliti seniorki. Najviše titula državnog prvaka, kao i sve nagrade koje dodeljuje grad vezujem za ovaj vremenski period. Svoju karijeru biciklističkog takmičara okončala  sam 2002. godine, na vrhuncu svoje karijere i sa najistaknutijim rezultatima, tada kao član beogradskog Biciklističkog  kluba ,,Milicionar”. Krize devedesetih godina doživela sam kao ličnu tragediju i imala sam osećaj da iako sam elitni takmičar zapravo nikada nisam imala priliku da osetim atmosferu elitnih takmičenja. To razdoblje je surovo ostavilo svoj pečat na mogućnosti i napredovanje  sportista.

Nakon perioda koje sam provela kao reprezentativka, odlučila sam da se oprobam i kao trkač amater u maratonskom trčanju. U potpunosti na rekreativnom nivou, ovde sam postizala relativno dobre rezultate. Trčanje sam potpuno drugačije doživela od dotadašnjih aktivnosti, ono je imalo sasvim drugi cilj u mom životu. Preko trčanja sam više tražila opuštanje i direktniji kontakt sa prirodom. No, takmičarski duh je i dalje vladao u meni. Nakon perioda koji je usledio, praćen teškom povredom kičme,  2015. godine sam definitivno prešla na triatlon, koji sam već 1997. godine nekoliko puta isprobala, ali tada ga nisam osećala kao svoj. Na kraju je to postao sport  u kojem sam se mogla  ispuniti  kao takmičar amater. 2022. godine, kada sam bila u najboljoj formi, sa 47 godina, donela sam odluku da okončam aktivno takmičenje i da u budućnosti naglasak bude moja trenerska karijera.

 

KAO TRENER

Školovanje sam završila u Subotici i u Beogradu. Trenersku diplomu sam stekla 2005. na Sportskoj akademiji u Beogradu, obranivši diplomski rad na temu “Periodizacija takmičarske sezone u eliti takmičarki”. I dan danas mi je periodizacija takmičarske sezone specijalnost. Raspolažem sa deset godina iskustva kao trener, što je mnogo kraće nego period mog aktivnog takmičenja, ali sam prvenstveno želela biti takmičar i kroz to iskusiti sve te boli, povrede, uspehe i padove, koje jedan trener treba da poznaje iz svog iskustva, a ne iz knjiga. Kao trener početnik radila sam sa mladim biciklistima u Biciklističkom klubu ,,Spartak“, a 2017. godine osnovala sam Školu trčanja u Subotici. Od tada pripremam odrasle trkače amatere za prva takmičenja u njihovom životu, odnosno vodim ih ka najboljim vremenskim rezultatima u zavisnosti od njihovih mogućnosti, sposobnosti i želja, izbegavajući moguće povrede. Fantastičan je osećaj, kada možeš da prenosiš svoje znanje i možeš da pratiš čudesno preobraženje i razvoj tih ljudi, koji su se sa sportom sreli relativno kasno. Držim individualne i grupne treninge. Svoju kontinuiranu edukaciju i iskustva stekla sam uglavnom u Mađarskoj. Na domaćem terenu sam imala tu sreću i mogućnost da radim sa veoma iskusnim i stručnim trenerima koji su svojom stručnošću uticali na moje rezultate. Na ovaj način sam stekla još više iskustva, koje dalje razvijam i promovišem. Nipošto ne bih mešala elitni i rekreativni sport, no ipak osećam da sam na neki način spona koja povezuje ta dva sveta, zbog činjenice da sam ostala u sportu i nakon profesionalne karijere. Da bih ovo shvatila bilo mi je potrebno mnogo strpljenja i ne krijem, pravila sam i greške. Lično smatram da rekreativni sport moramo jako ozbiljno shvatiti, a princip doslednosti još strožije primenjivati.

 

KAO UČENIK

Godišnje prisustvujem na mnogim seminarima i treninzima usavršavanja. Opsednuto čitam stručnu literaturu na godišnjem nivou. Upijam informacije u vezi sa sportovima izdržljivosti, disanjem, kvalitetom sna, ishranom, strukturalnim vežbanjem, kretanjem sopstvenog tela u 3D prostoru i u takozvanim „joker” pokretima. Sportiste i ljudsko telo sam oduvek drugačije posmatrala. Ovaj talenat mi pomaže i u radu, i to kod ranog prepoznavanja disfunkcija i njihovog  ispravljanja. Mi smo čudesno jednostavni, a ipak komplikovani sistemi, o kom bih još puno toga volela da saznam. Trudim se da savladam nove modele kretanja, a pored toga stalno usavršavam i svoja znanja iz anatomije. Trenutno se detaljnije bavim metodama ground force i  tehnikama kettlebella. Smatram da trener koji za sebe tvrdi da sve već zna, i da je stečenom diplomom stekao i iskustvo, u suštini vrlo malo zna. Takođe, što više rekvizita koristi, to manje zna o treniranju. Trenuno sam na stručnom usavršavanju metode disanja preko Buteyko clinic / Oxygen advantage za sertifikovanog trenera disanja.

Treneri i mentori sa kojima sam radila kroz duži ili kraći period i koji su mnogo doprineli tome da postanem uspešna sportista i da ostanem doživotno u sportu.

 

Treneri

 • Atila Bartol (biciklizam) 1991- 1993. Trener u biciklizmu.
 • Dejan Vasiljev (biciklizam) 1993- 2001.trener u biciklizmu.
 • Radomir Pavlović  (biciklizam) 2001- 2002.trener u biciklizmu.
 • Nataša Ćulafić (atletika) 2021- 2022 trener u trčanju.
 • Ivan Tovilović 2022. kondicioni trener.
 • Momir Iseni 2023. vežbe snage/kettlebell (XTNsity)

 

Mentori

 • Sofy Malatinski, chi running/ trener u trčanju.
 • Lakatos Peter, master trener fitnesa, master instruktor Oxygen Advantage i Buteyko disanja, osnivač "Kortalanul" programa.
 • Takács Kinga, obrasci kretanja, anatomija pokreta, trener master- fizioterapeut

 

DOSTIGNUĆA, NAGRADE, STRUČNA KARIJERA:

 • 1991 –   2002 biciklizam (reprezentativka Srbije od 1994 – 2001).
 • 2003 –   trčanje
 • 2015 –   2022 triatlon
 • 2005 -- trener

Biciklizam - žena elita

 • Sedmostruka državna prvakinja u biciklizmu u svim disciplinama (drum, hronometar, kriterijum, brdsko)
 • Učesnik Svetskog prvenstva u biciklizmu 1996. Lugano/ Švajcarska.
 • Učesnik Evropskog prvenstva u biciklizmu 2000. Atina/ Grčka.
 • Osam puta dobitnik nagrade „Sportista grada Subotice” (1995- 2001.)
 • Dobitnik priznanja „Zlatni točak“ Novi Sad. (1997.)
 • Dobitnik priznanja “Zlatna pedala” za izuzetne sportske rezutate i afirmaciju biciklističkog sporta, Beograd. (2007.)
 • Dobitnik priznanja „Sportista veka 1900-2000“ kao jedan od 100 izabranih za najboljeg sportistu prošlog veka. Priznanje dodelio Grad Subotica.
 • Najbolje vreme na hronometru u biciklizmu, na 20km 28’ 32” (42,3km/h) 2001. Beograd test provera.

Rekreativno trčanje i triatlon

 • Trostruka državna prvakinja u triatlonu (sprint, olimpijska i poludistanca).
 • Višestruka vicešampionka u triatlonu (sprint, olimpijska i poludistanca) – poslednji put 2022. nagrađena kao vicešampionka u apsolutnoj kategoriji kupa Srbije u triatlonu.
 • Učesnik bezbroj međunarodnih takmičenja u ova tri sporta. (Italija, Mađarska, Slovačka, Grčka, Švajcarska).
 • Najbolje vreme u trčanju na polumaratonskoj dužini je 1h 31’ 50” (2003. Kečkemet)
 • Najbolje vreme u maratonskoj disciplini 3h 32’ 33” (2003. Podgorica)
 • Najbolje vreme u poludugom triatlonu je 5h 06’ 10” (2022. Beograd)

Trenerska karijera

 • Diplomirani trener u biciklizmu/ Sportska Akademija Beograd
 • Glavni trener u biciklističkom klubu Spartak Subotica 2005-2008.
 • Glavni trener u Školi trčanja Subotica od osnivanja (2017)
 • Pomoćni trener u Active Kids-u od 2016-2018. godine na razvijanju motoričkih sposobnosti dece manjeg uzrasta od 3 do 7 godina.
 • Završen osnovni i napredni kurs Chi Running-a u Budimpešti, radi usavršavanja tehnike trčanja, takođe i učesnik nekoliko seminara vezanih za savremenu oblast u sportovima izdržljivosti i iz oblasti koordinacijskih pokreta motorike i anatomije.
 • Obuka za isntruktora nordijskog hodanja, iz dve osnovne tehnike priznate po Evropi. 2021. Budimpešta.
 • Praktična i teorijska obuka „Happy feat-foot and ankle komplex treatment for better performance“ Budimpešta 2022.
 • Praktična i teorijska obuka „Freeing the hip“ Budimpešta 2023.
 • Online seminari preko Movement clinic – SMR tehnike na visokom nivou, Bosonogo treniranje, Programiranje, Disfunkcije tela i korekcije, Biomehanika kretanja 2022- 2023.
 • Buteyko clinc i Oxygen Advantage programi disanja - Sertifikovani trener disanja 2024. (sertifikati se nalaze u prilogu)
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.