Triatlonska disciplina - sport izdržljivosti

Datum objave:
Triatlonska disciplina - sport izdržljivosti

Triatlon - multisport

Triatlon je multisportska disciplina koji se sastoji od plivanja, vožnje bicikla i trčanja na različitim distancama.

Triatlonci se takmiče za najbolje ukupno vreme po završetku, i svaki segment rade uzastopno sa podrazumevanim vremenskim prelazom (tranzicija) između disiplina.

Reč triatlon potiče iz grčke reči "treis" (tri) i "athlos" (takmičenje)

Istorijat

Prvo triatlonsko takmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih  marinaca.  Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (Honolulu maraton). Od tada se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom sveta u ovoj distanci. 1990. godine održana je prva Ironman serija i pobednik je bio Scot Tinli.

Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takodje i broj takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana Svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a.

Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Vrste triatlona

Triatlonska takmičenja se održavaju na različitim distancama. Takozvana “olimpijska” distanca je 1500 m plivanja 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja. Ova distanca se zove olimpijska zbog toga sto je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre, i naravno distanca na kojoj se triatlonci takmice na Olimpijskim igrama.

Pored olimpijskog  populan je tzv. “sprint triatlon” koji se održava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja.

Vrhunac i želja svakog triatlonca je da nastupi na najtežoj distanci a možda i najtežem sportu na svetu a to je Ironman (gvozdeni čovek). Ironman se održava na distancama: 3,8km plivanja - 180km vožnja bicikla i 42km trčanja (maraton).

Triatlon kod nas

Triatlon se u našoj zemilji pojavio početkom 90-ih mada je prvi triatlon održan 1988. godine u Kragujevcu i zvao se "šumadijski". To takmičenje nije imalo formu kao danšnja takmičenja i razlikovalo se i po distancama a i po tome što discipline nisu bile povezane već je postojala pauza među njima.
Godine 1993. održano je prvo prvenstvo drzave na Adi Ciganliji. Od tada se prvenstvo države održava svake godine i broj učesnika je iz godine u godinu sve veći i što je važnije rezultati su sve bolji. 1999. godine održan je prvi kup Jugoslavije u triatlonu.

Svih ovih godina naši takmičari su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na medjunarodnom planu. Na prvenstvu Balkana 2000. godine Jugoslavija je dobila prvaka Balkana u muškoj i ženskoj konkurenciji. To su Svetlana Brkić i Nenad Sudarov.

Danas Srpska triatlonska unija pravi planove za razvoj ovoga sporta kroz intenzivniji rad sa mladjim kategorijama i pripremu naših najboljih takmičara za kako bi se kvalifikovali za naredne Olimpijske igre

U našoj zeemlji se ne održavaju Ironman trke ali možemo da se pohvalimo da imamo takmičare koji se takmiče u Ironman-u. To su Maric Bojan, koji ima i najbolji rezultat u zemlji, Vladimir Savić i Vero Janos koji je naš prvi takmicar u Ironman-u.

Triatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivostiTriatlonska disciplina - sport izdržljivosti

Izvor: Wikipedia, Srpski triatlon
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.