YUGORUN

Datum objave:
Foto: Viktor Dujmović
Autor:
Ildiko Fabo
YUGORUN
YUGORUN

Predstavljanje nove trkačke platforme YU-GO-RUN, i autora iste Viktora Dujmović

Na moje pozitivno iznenađenje, nedavno je ugledala svetlo dana jedna regionalna trkačka platforma " Yu Go Run".

 

Pravi povod da intervjuišemo tvorca iste, Viktora Dujmović.

Par reči o tebi? 

- Rođen 1980 god. u Apatinu. Sport je oduvek bio važan faktor u mom životu, mada nikada nisam bio profesionalni sportista. Igrao sam i trenirao fudbal 20+ godina u raznim takmičarskim rangovima po Srbiji. Kada je to prestalo, osetio sam potrebu za dodatnim fizičkim aktivnostima i tako došao do trčanja. 2019 sam počeo da treniram na osnovu iskustva iz fudbalskih dana i online edukacije za moj prvi polumaraton. Od tada sam istrčao oko 30 polumaratona i 2 maratona. Ubrzo sam "zarazio" i suprugu, pa već nekoliko godina zajedno odlazimo na gradske ulične trke, ponekad vodimo i decu na dečije trke. Fantastična atmosfera koja vlada na    tim trkama nas je progutala. 

YUGORUN

 

Kako si došao na ideju da kreiraš trkačku platformu?

- Na poslu se bavim programiranjem odnosno testiranjem web aplikacija, pa se u jednom trenutku pojavila ideja da napravim sebi jedan program, koji će mi pomoći da pratim i arhiviram svoje treninge i trke na jednom mestu. Počeo sam da razvijam aplikaciju još 2022 godine uglavnom noću, i kako je vreme prolazilo, došao sam na ideju da od programa napravim jednu platformu i omogućim i drugima da ga koriste. Tako je početkom ove godine svetlo dana uvidela trkačka platforma YuGoRun.  

YUGORUN

Šta je u stvari YuGoRun i u čemu se razlikuje od ostalih trkačkih platformi?

- YuGoRun je aplikacija koja kombinuje osobine povezanosti društvenih mreža sa analitičkim prikazom trčanja odnosno osobine trkačkog kalendara. Integriše se sa Stravom tj. Strava šalje YuGoRun-u aktivnosti trkača. Vrlo je verovatno da ću u bliskoj budućnosti dodati još servisa sa kojima će moći da komunicira kao što su npr. Garmin ili Nike. 

Na osnovu podataka o trčanju individualaca YuGoRun može da poveže aktivnosti sa gradskim odnosno uličnim ili trail trkama. Na taj način svi korisnici će imati arhivu svojih trka sa bilo koje trke u regionu (sa pretpostavkom da je trka uneta u sistem). Čak je omogućeno da korisnici sami unesu trke ili da kreiraju virtuelne ili stvarne trke za svoje timove koji će biti dostupni samo za članove tima. Takav pristup trkama nisam video za sada nigde.

Kakve su reakcije ljudi, na lokalu u regiji u bivsoj Jugoslaviji ovako za početak?

- Sem Srbije, ponekad smo odlazili i na trke u zemlje okruženja, pa sam stekao i prijatelje i kolege sa kojima sam delio strast prema trčanju. Verujem da nas trčanje spaja i YuGoRun platforma mi je omogućila to da vratim nešto od svih pozitivnih stvari koje sam od trčanja dobio trkačkoj zajednici. Tako sam došao do ideje da YuGoRun bude veza izmedju trkača iz cele bivše YU kao i Madjarske. Do sada sam dobio samo pozitivne reakcije, svima se svidela ideja skoro svih funkcija, koje su za sada dostupne u programu. Mada, teži deo posla tek sledi, a to je nalaženje što većeg broja ljudi koji će koristiti platformu.

Teško je predvideti, ali da li vidiš u budućnosti tendencije rasta platforme, koja može da se poistoveti sa velikim aplikacijama kao što je recimo Strava?

- Imam puno ideja, što se tiče funkcionalnosti i dodatnih mogućnosti aplikacije i na osnovu dosadašnje ekspanzije (sa nula marketinga) verujem da će YuGoRun rasti u budućnosti. Rast pre svega definišem kao broj zadovoljnih korisnika kao i broj kvalitetnih usluga koje program pruža. Pošto se platforma oslanja na servise poput Strave, ne radi se o konkurenciji a i mislim da je prerano govoriti o konkurisanju platformama sa više milionskom bazom korisnika. Mada, nikad se ne zna, verujem da naš grad ima ljudskih resursa i dovoljno stručnog kadra da stvori i napravi nešto veće na tom planu.

     

Link do platforme.

 yugorun.com

                                       

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.