Hodaj sa mnom – nordijsko hodanje

Hodaj sa mnom – nordijsko hodanje

Najbezbednija kardio aktivnosti, osvaja sve veće prostore širom Evrope. Drugim rečima se zove još i ritmičko hodanje  ili skandinavsko hodanje sa dva specifična štapa. Kada se pravilno izvedu pokreti, mnogo je efikasno po celokupnom zdravlju. Ne opterećuje zglobove, ali jača mišiće u celom telu. Preko nas možete naučiti dve osnovne tehnike nordijskog hodanja koje su međunarodno priznati od strane Nordic walking Unije. A to su parne i dijagonalne tehnike. Nordijsko hodanje nije najkomplikovaniji sport na svetu ali komplikovaniji nego što to mnogi misle.

NORDIJSKO HODANJE U SUBOTICI

Hodaj sa mnom – nordijsko hodanje

Preko nekadašnjeg udruženja građana “Inspiran”,  oktobra 2021.godine je organizovan prvi tromesečni kurs koji je podržao i Grad Subotica, i Sportski savez Subotice. Za ovih godinu i po dana više stotina sugrađana su zavoleli ovu sveobuhvatnu aktivnost. Subotica je samim time dobila jednu novu vrstu rekreacije, vođenog stručnim trenerom.

ZAŠTO NORDIJSKO A NE OBIČNA ŠETNJA ILI BRZI HOD?

Hodaj sa mnom – nordijsko hodanje

  • Povećava potrošnju kalorija
  • Umanjuje opterećenje zglobova nogu i karlice
  • Pri nordijskom hodanju aktivira se čak 90%  mišića

Dovoljno da traje 45- 60 minuta da bi bila efikasna. Nije brzi hod, i nije planinarenje. Tehnike se moraju primeniti na pravilan način da bi imali efekta, dok nepravilno izvedena tehnika može uzrokovati neprijatnosti i povrede. Korišćenjem štapova se angažuje i gornji deo tela, držanje se ispravlja, praktično dobijate dve dodatne ruke ili noge, pa se i sila opterećenja ravnomernije raspoređuje.

SVE O ŠTAPOVIMA

Hodaj sa mnom – nordijsko hodanje

Štapovi su od laganog materijala, ali moraju biti dovoljno čvrsti, najčešće su od karbona ili aluminijuma. Štapovi su doživotno ulaganje, jer se ne habaju lako.

Planinarski ili skijaški štapovi nisu opcija. Nordijski štapovi se razlikuju od njih, jer imaju specifične narukvice, koje imaju jasno naznačeno mesto za palac, takođe su naznačeni slovima R i L (right i left/ desna i leva ruka). Srdenji deo štapa je čvrst, a dole imate gumene papučice. Ispod njih se nalazi metalna kandža, ili metalni vrh kojima se hoda po različitim u glavnom neravnim terenima.

Dužina štapa se jednostavno računa. Vaša visina u cm x 0,68.

170 x 0,68 = 115,6 cm (uzimate štapove od 115cm)

Postoje i teleskopske, ali isto tako se podešavaju.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.