Zašto je trčanje dobar početak za poboljšanje zdravlja?

Datum objave:
Ildikó Fabó
Autor:
Ildikó Fabó
Zašto je trčanje dobar početak za poboljšanje zdravlja?

Trčanje nam je posle hodanja najosnovniji i najprirodniji pokret, a kako kaže jedna mudra izreka „Noge su nam uvek pri ruci“.

Kako danas sve više i više zanemarujemo bilo koje aktivnosti, pa tako decu vozimo kolima do škole, čitav dan sedimo na poslu, kad stignemo kući otvaramo garažu pomoću daljinskih upravljača, odlazimo u teretane da sednemo u još jednu spravu tamo itd., itd. da ne nabrajam. Tako nam dani odmiču, psihički smo umorni, fizički još više.

Većina nas shvati da bi trebalo da se aktivira, ali nemposeban motiv da se pokrene i natera sebe na malo „mučenja“, ne zna ni kako da počne, kojom brzinom koju dužinu, fali nam društvo kao pokretačka osnova itd.

 

Evo nekoliko primera kako i zašto da počnemo sa trčanjem:

  1. Ciklični sportovi kao što je trčanje izazivaju u telu i u umu fiziološke promene  utiču na centralni nervni sistem. Oslobađaju nas od stresa, raspoloženje nam se poboljša oslobađanjem serotonina u mozgu, pa time i manje osećamo bolove u telu. Prijatan osećaj osećamo još satima nakon treninga.
  2. Treniranjem dobićemo dodatno samopouzdanje, bićemo gospodari svoga tela i uma. Zahvaljujući cikličnim pokretima većina nas će doživeti i neko „hipnotično“ meditativno stanje u toku trčanja, posle kojih ćemo lakše doneti odluke, reagovaćemo drugačije na spoljašnje i unutrašnje nadražaje, koje do sada možda nismo ni primetili svesno.
  3. Škole su tu pre svega da vas podržavaju na putu do svojih prvih trka, da vas nauče osnovnim stvarima, koje početničke greške da izbegnete, kako da napredujete najlakše. Da budete okruženi ljudima koji su i sami počeli od nule i da vam daju sigurnosti lep primer zajedništva. I još mnogo toga, druženja, prijateljstva za ceo život, putovanja, trka, puno uspomena i ljubavi.

Posle ove situacije sa pandemijom a i sa sve više prisutnih virusa, verujem da je i više vas poželelo da bude fizički aktivniji, jer bavljenje sportom, kako profesionalno tako i rekreativno, ima ključnog značaja u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

(tekst je iz arhive Trcanje.rs/2020)

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.