TEST OPTEREĆENJA/ ERGOSPIROMETRIJA

Datum objave:
Ildikó Fabó
Autor:
Ildikó Fabó
TEST OPTEREĆENJA/ ERGOSPIROMETRIJA

VO2max je indikator maksimalne količine kiseonika, koju mišići mogu da iskoriste tokom jednog minuta aktivnosti.

Naše performanse izdržljivosti najviše zavise od razvijenosti aerobnih sposobnosti.

Vrednosti maksimalne aerobne sposobnosti zasnovane su na usklađenosti tri sistema;

-disanje

-cirkulacija

-mišići

I na jednom faktoru; genetici.TEST OPTEREĆENJA/ ERGOSPIROMETRIJA

Naučno je dokazano, da VO2max možemo razvijati svega 25% u poređenju sa našim genetskim potencijalom, a dobri rezultati zavise od toga kako smo upravljali genetskim potencijalom u razvojnoj fazi našeg života,u našoj mladosti pre 21. godine.

Vrednosti VO2max prirodno opadaju godinama,

Da, opet ovi mišići, i disanje… 😅, ali da vidimo ipak činjenice…

Na ovaj test sam upala sasvim slučajno (ad-hoc što nije preporučljivo ni pametno), jer se oslobodilo jedno mesto i uskočila sam umesto te osobe. Moji treninzi u odnosu na prošle godine su smanjeni na 40%. Više se bavim telom, mišićima, pokretima i disanjem, nego razvijanjem aerobnih sposobnosti. Rezultati mog testa su u odnosu na moje godine 180%-ni! Nikad nisam imala visoki VO2max, ali sam imala vrhunske rezultate u sportu i dobar razvojni period. Ovaj test je pokazatelj koliko je temelj bio dobar, koliko dobro podnosim opterećenje i u 48.godini i koliko brzo mogu da se oporavljam.

Uživala sam, i dalje mi je zdravlje na prvom mestu, mišići i disanje, manje mi je bitna efikasnost.

Subotičani i okolina, najbliži centar gde se vrši test opterećenja je sada i u Kanjiži na Vojvođanskoj rvačkoj akademiji, javite se za pregled Silvia Keseg lekaru specijalisti sportske medicine.

Ovaj test preporučujem da uradi svako ko vodi računa o svom zdravlju, trenira duže ili kraće vreme, i onima koji žele da saznaju koliki telesni napor mogu da podnesu, i gde su im trenutne telesne granice.

KAKO SE PRIPREMITI ZA TEST?

Posle dijagnostike još niko nije poboljšao performanse, ako nije promenio režim treniranja u odnosu na dobijene sugestije od strane specijaliste dijagnostike . Treneri pre nego pošalju sportistu na dijagnostiku moraju uzeti u obzir nekoliko aspekta, a sportisti da ispune nekoliko preduslova. Hajde da vidimo okvirno kako se pripremiti za dijagnostiku.

Kao što sam gore napisala, „upasti“ na ovakav test nije poželjno niti je pametno. Na ovaj test se sportista sprema isto kao da će imati neki teži trening. Da bi test bio uspešan, sportista mora biti zdravstveno spreman u svakom smislu te reči, jer se testiranje vrši pod maksimalnim opterećenjem. Ako je bio bolestan 2-3 dana pre testa, ili povređen, o tome mora da obavesti trenera i lekara, jer rezultati će dati pogrešnu sliku o njegovoj trenutnoj formi.

Ako je sportista u pripremno-takmičarskom periodu, termin testiranja treba da se uskladi sa mikro i -mezociklusom, jer test direktno utiče na periodizaciju, tj.može da smeta periodizaciji.

U danima pre testa posebna pažnja se mora posvetiti dovoljnoj količini kvalitetnog sna (najbolja i najjeftinija procedura regeneracije), mada ovo treba da bude svakodnevna formula, ne samo 1-2 dana pre testa.

TEST OPTEREĆENJA/ ERGOSPIROMETRIJAAlkoholno piće treba izbegavati jer je neurotoksin, i svakako treba izbegavati kada se neko bavi sportom, takođe i preveliki unos kofeina koji će loše uticati na srčanu frekvenciju.

Na dijagnostiku nemojte ići praznog stomaka, treba da jedete kao pre težeg treninga i završiti sa jelom 2-3 sata pre testa. Posle treba konzumirati dovoljno tečnosti.

Ne morate raditi karbo loading pre testa, dovoljno je da su rezervoari glikogena  na optimalnom nivou, jer kod aerobnog opterećenja telo će trošiti nešto malo ugljenih hidrata iz mišića.

Od opreme, dovoljne su biciklističke ili šorc (u zavisnosti da li se test radi na bicikli ili na traci za trčanje), patike, sportski grudnjak, peškir i pribor za tuširanje kasnije.

I jedna sugestija za kraj. Hr trake za puls ili treniranje po pulsu ima smisla kada vam sportski lekari pomoću ovog testa izračunaju vaše zone, i isprate vaš napredak, to je slučaj kod elitnih sportista koji imaju te mogućnosti. Kad vam neki trener počne pisati plan po pulsnim zonama a nema uvid, niti čestu kontrolu u vašu dijagnostiku, znajte da se radi o neznanju, jer je nemoguće dobiti ispravne rezultate bez merenja laktata u krvi, česte kontrole i dijagnostike. Ako nemate mogućnosti, bolje da naučite trenirati po osećaju a ne po puslu i u tome da vam pomognu treneri.

 
Izvor: www.https://kkna.hu/fülöptibor
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.