Rekreacija u Subotici može da bude drugačija

Datum objave:
Foto: Subotički polumaraton
Branka Perčić
Autor:
Branka Perčić
Rekreacija u Subotici može da bude drugačija

Ne zaboravi, besplatno je uvek najskuplje!

Tekst koji sledi pišem iz perspektive jednog rekreativca, što i jesam kada je sport u pitanju.

Ovim pre svega želim da Vam približim Optiformu® i ono što mi jesmo, šta i kako radimo i šta nas izdvaja od svih drugih sportskih klubova, aktivnosti  ili objekata u Subotici.

Predstavljamo se kao trkačka grupa - to je instant odgovor na blic pitanje čime se bavimo.

Odgovor na ovo pitanje je mnogo kompleksniji, uključuje jedan miks aktivnosti i usluga, misiju i viziju našeg osnivača i glavnog trenera.

Poređenjem mog prethodnog sa sada već steknutim, pokušaću kroz svoje iskustvo da Vam dam taj kompletan odgovor.

Kada sam pre 4 godine odlučila da je krajnje vreme da se aktiviram fizički, tražila sam nešto što će mi omogućiti boravak napolju, što bi rekli “2 muve jednim udarcem” - da poradim na kondiciji, na pokretanju, i da “vidim belog dana”. Radim kancelarijski posao, sedim minimum 8 sati dnevno – godine provedene ovako počele su da uzimaju maha, u vidu bolova, ukočenosti, konstantnog umora, manjka energije … a onda na kraju radnog vremena, odvozim se pravo kući, da legnem, ili opet sednem, da odmorim od … sedenja?

Nema baš mnogo smisla, slažem se!

S druge strane, spoljnjeg vazduha i prirode (sunce, kiša, sneg, vetar) osetila sam na 15 minuta dnevno, i to ne boravkom napolju, već od vrata do vrata. Ovome se moralo stati na kraj!

Često kažem da mi je najbolja životna odluka bila što sam se osvestila i posvetila sebi i svom zdravlju, jer zdrava ja - srećna i zadovoljna, naravno srećni i svi oko mene.

Nije moja potraga dugo trajala, jer je ovako jedinstveni koncept treniranja na otvorenom u Subotici nudila, kao i dan danas, jedino Optiforma (tada kao Škola Trčanja ispred sajta https://www.trcanje.rs/)

Ono što me je pokolebalo tada, i zbog čega se nisam odmah učlanila, bila je moja nespremnost da posvetim 3 sata nedeljno treniranju, a da to još i platim. Misleći kako mogu ja to sama, kada ja želim, samo izađem i trčim (jer treba samo da potrčim, nikakva filozofija), krenula sam 1-2 puta nedeljno da trčim, čak sam i jednu trku od 10km “istrčala”. Namerno u navodnike stavljam, jer tek sada znam šta znači trčati zaista.

Prolazili su meseci, trčala sam, ali napretka niotkuda, ni makac…a realno nisam ni znala šta treba da radim, pokušala sam i online trening planove da pratim, ali ništa ja to nisam razumela, odnosno tek sad vidim koliko nisam znala i kako sam gubila dragoceno vreme!

Srećom, shvatila sam da mi treba pomoć, da mi treba podrška, neko sa iskustvom i ko će me dovesti do željenih ciljeva.

Učlanila sam se u klub, postala sam disciplinovana (kad sam već uložila novac i počela da plaćam članarinu), trenirala sam redovno, i stvari su počele da se menjaju izuzetnom brzinom.

  • → trenutno moji dani uključuju 40% boravka napolju nedeljno, i zimi i leti.
  • → imunitet jak “k’o nikad”, okružena sam ljudima sa istim ili sličnim ciljevima,
  • → imamo posvećenog trenera (jako bitno kada ste u grupi, a da vas opet neko prati i kao pojedinca, jer ne možemo svi raditi sve isto)
  • → naučila sam o svom telu u poslednjih godinu dana više nego kroz ceo život
  • → naučila sam koji su to zdravstveni aspekti, koje ni u kom slučaju ne smemo zanemariti kada je sport ili bilo koja fizička aktivnost u pitanju.
  • → napredovala sam u svakom pogledu, fizički i psihički, iskusila neverovatne stvari,
  • → zahvaljujući članstvu Optiforme u Srpskom Triatlonu (kao jedini klub u Subotici i okolini), sa trčanja sam prešla na triatlon, vrhunska disciplina – sport one prave izdržljivosti, mentalne i fizičke!
  • → učim i dalje, sada i ja podržavam druge
  • i sada želim da istaknem i potpišem da ono što dobijemo u Opriformi - ne postoji ni u jednoj teretani, ni u jednom fitnes centru, niti atletskom ili rekreativnom klubu.
  •  
  • Koja je to razlika i zašto kada ne želimo nešto da platimo, zapravo plaćamo višestruko?
  1. U teretani možete platiti jedan ulaz ili mesečnu članarinu, sa posla pravo, bez plana, ići, ponovo, u zatvoren prostor da trčite ili hodate na traci ili radite vežbe sami, uz online tutorijale. Ovo je jeftinija varijanta, koja, po meni, i nema vrednost datog novca (iz pređašnjeg ličnog iskustva sa teretanama). Ili pored ulaza možete platiti i personalnog trenera.
  2. U nekom fitnes centru možete uplatiti grupne treninge, koji apsolutno nisu prilagođeni pojedincu, već funkcionišu na unapred određenim pokretima i intenzitetu koji neko može, neko ne može da prati - a niko vas nit pita nit gleda, da li možete i kako radite nešto. I opet ste u zatvorenom prostoru.
  3. Atletski klubovi nemaju trenera za rekreativce, koji će posvetiti svoje vreme trkačima početnicima, tu se uglavnom nalaze višegodišnji trkači i svako trči po sopstvenim mogućnostima - što nas generalno vraća na to da možete i sami - samo treba da potrčite.
  4. Vođene šetnje jednom nedeljno, često preterano dugačke, što na zdravlje i generalno opšte stanje zglobova, kolena ili nogu utiču upravo suprotno pozitivnom.

U Optiformi (u ceni mesečne članarine ili uplaćenog programa), najvažnija stvar na koju od samog početka skrećemo pažnju je ZDRAVA REKREACIJA - i kad stvari zovemo svojim imenom često nailazimo na nerazumevanje. Šta zapravo znači zdrava rekreacija?

  1. Naši treninzi su vođeni, iako se radi o grupi, programi su podeljeni na više grupa i unutar toga su još i prilagođeni svakom pojedincu.
  2. Počevši od zajedničkog zagrevanje do specifičnih vežbi (koje služe da dugo ne korišćene mišiće, zglobove, ligamente i kompletno telo probudimo i naučimo ponovo da se aktiviraju i obavljaju trkački pokret)
  3. Grupno i pojedinačno planiranje treninga na mesečnom i nedeljnom nivou, koji moraju da isprate svaku promenu, napredovanje ili pad forme, ili pak po zahtevu sportiste budu prilagođeni najboljoj formi za izabranu trku.
  4. Iskustvo i znanje trenera koji je na grupnom nivou posvećen svakom pojedinačno, koji priča sa svakim, koji posmatra, neretko trči uz svakog od nas, usmerava, sluša, edukuje i savetuje.
  • sastaviti trening planove za 30+ ljudi nije jednostavno,
  • izaći 3 puta nedeljno, svake nedelje, cele godine i ispratiti svakog člana,
  • biti dostupan na viber grupi za sva pitanja, nedoumice, konsultacije,
  • ispratiti nekog do željenog cilja, motivisati,
  • a u isto vreme konstantno se edukovati, unositi inovativnosti u rad, učiniti svaki trening zanimljivim…
  • objasniti nekome odrasloj osobi pravilno izvođenje vežbi, objasniti kako trčanje može poboljšati zdravlje kada ga pravilno upražnjavamo,
  • imati procedure i pravila
  •  
  • NIŠTA od pomenutog nije ni malo ni lako, zahteva mnogo uloženog vremena, a sve ovo je vrednost Sportskog Udruženja Optiforma.
  •  

Kao članovi, imamo i benefite, ali ću se fokusirati na najvrednije:

Ni ranijih godina nismo imali posebnih problema sa povredama, ali u poslednjih godinu dana taj broj se još više smanjio, jer jednostavno same pripreme za trening, a i oporavak posle treninga u službi su našeg zdravlja!

Još jedna stvar koju sam lično primetila, svi članovi su u konstantnom napredovanju. Nema ispada ili prekida, pridržavaju se pravila i nema vraćanje na početno stanje ili ispod toga. 

Ukupna slika i vrednosti koje uložimo mesečno, iako nisu vidljivi kao zakupljeni prostor i sprave, svakako da su veće nego dat novac.

Nije sve u kilometarskom trčanju, mnogo više je u samim pokretima, aktivnošću i opštem stanju blagostanja tela i uma, mnogo više je u kvalitetu nego u kvantitetu u cilju dugovečnosti i zdravlja.

Nemoj trenirati više, treniraj bolje!

Rekreacija u Subotici može da bude drugačija

p.s. ne zaboravi da je besplatno najskuplje

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.